Studiu de caz: Implementare rețea TP-Link Omada pentru East European Comic Con 2023 (Romexpo, București)

27.09.2023


Studiu de caz: Implementare rețea TP-Link Omada pentru East European Comic Con 2023 (Romexpo, București)

Numele beneficiarului: East European Comic Con

Industria: Divertisment

Locația: Romexpo (București, România)

Anul implementării: 2023

TP-Link România a fost Official Networking Partner și în 2023, la unul din cele mai mari evenimente de divertisment din România și din regiune, East European Comic Con.

Evenimentul reunește toți iubitorii de gaming, de benzi desenate, filme și seriale, Sci-Fi și fantasy, anime și manga și, nu în ultimul rând, iubitorii de tehnologie.

Anual, EECC aduce împreună peste 50.000 de vizitatori dornici de distracție și care sunt pregătiți să descopere cele mai noi trenduri în materie de tehnologie.

Pe lângă toți vizitatorii care au nevoie de conexiuni stabile pentru a împărtăși în timp real cele mai spectaculoase momente din cadrul evenimentului, și staff-ul alături de echipele din cardul standurilor expozante au avut nevoie de conexiuni stabile, atât wireless cât și prin cablu, pentru a asigura desfășurarea cu brio a activităților.

Astfel, cu ajutorul echipamentelor business TP-Link Omada, destinate scenariilor high-density cu mulți clienți, a fost asigurată rețeaua performantă și stabilă de care un astfel de eveniment a avut nevoie, dat fiind numărul mare de expozanți și vizitatori prezenți pe parcursul celor trei zile la Romexpo.

Bazându-ne pe experiența dobândită în anii precedenți și integrând cele mai recente și performante echipamente business TP-Link Omada, a fost implementată o rețea vastă care a oferit conexiuni stabile, wireless și prin cablu, pentru toate terminalele-client și pentru toate activitățile care au presupus o conexiune la Internet în cadrul standurilor, dar și pentru staff și miile de vizitatori.

Aceste terminale-client au fost reprezentate de consolele de jocuri, gaming rig-uri, laptopuri, televizoare smart, tablete și telefoane.

Provocare

eecc1

East European Comic Con este un eveniment în continuă creștere, în 2023 fiind prezenți peste 53.000 de vizitatori de-a lungul a trei zile, menținând acest trend ascendent încă de la a doua ediție.

Fiind vorba de un eveniment internațional de amploare, o primă provocare a fost reprezentată de numărul mare de vizitatori, alături de numărul semnificativ al dispozitivelor folosite de către expozanți pentru diverse activități concentrate în jurul gamingului și streamingului.

Pe lângă numărul ridicat de vizitatori, un alt aspect important pe care a trebuit să îl avem în vedere a fost reprezentat de dezvoltarea continuă a tehnologiei și dorința expozanților de a oferi vizitatorilor experiențe next-level, apelând la activități solicitante din punctul de vedere al resurselor conexiunilor la Internet. Aici vorbim mai ales despre utilizarea dispozitivelor high-end (telefoane, gaming rig-uri, console etc.), echipate cu plăci de rețea mai performante și care au nevoie de mai multe resurse din partea unei rețele Wi-Fi, prin comparație cu anii precedenți.

Soluție

eecc2

Pentru a întruni toate aceste nevoi, în cadrul EECC 2023, rețeaua TP-Link a fost compusă din switchuri cu management, cu 48 și 24 de porturi RJ45, cu suport PoE+, alături de numeroase access pointuri Wi-Fi 6, controlere hardware și de cel mai mare agregator din gamă, routerul VPN Multi-WAN, ER8411.

eecc3

Routerele ER8411 au fost instalate în locațiile cu trafic intens, unde peste 1000 de clienți simultani necesitau conexiuni rapide și stabile. Astfel, acestea au putut fi găsite la scena principală a evenimentului sau la standurile dedicate competițiilor de gaming.

eecc4

În construcția rețelei au fost folosite switchuri performante, ce pot fi integrate ușor și administrate via Omada SDN.

Dintre acestea menționăm modelul TL-SG3452P, ce aduce o flexibilitate crescută prin numărul său de porturi și care poate oferi conexiuni PoE pentru AP-uri și oricare alte echipamente 802.3af/at compliant.

eecc5

Printre AP-urile folosite se regăsesc EAP660 HD și EAP620 HD, alegeri ideale pentru mediile cu densitate ridicată, alături de modelele EAP670 și EAP650, împreună realizând o rețea mesh Wi-Fi pentru întreg spațiul interior al evenimentul.

eecc6

Pentru a menține conexiunile seamless între pavilioane și pentru standurile exterioare, au fost instalate modelele EAP650-Outdoor și EAP610-Outdoor. Ambele sunt access pointuri Wi-Fi 6 ce pot îndura condiții meteo adverse, de la umiditate sau praf, până la ploaie și soare torid.

Mulțumită și funcțiilor OFDMA, MU-MIMO, Band Steering, Load Balance și Airtime Fairness, echipamentele Omada SDN au putut asigura conexiuni Wi-Fi stabile pentru toți clienții wireless.

Rezultate

Switchurile, routerele și access pointurile pentru rețele business din gama TP-Link Omada SDN au format întreaga infrastructură a rețelei de la East European Comic Con 2023, garantând stabilitatea, securitatea datelor și performanțele multi-gigabit pe tot parcursul evenimentului.

eecc8

“Suntem mândri de faptul că și anul acesta am fost Official Networking Partner în cadrul unui eveniment de o asemenea amploare, care solicită rețeaua la maximum. An de an vedem acest parteneriat cu cei de la EECC ca pe o provocare, întrucât densitatea de participanți și stand-uri care solicită o conexiune stabilă la Internet crește din ce în ce mai mult. Însă noi acceptăm această provocare cu încredere deoarece și TP-Link, an de an, aduce inovație și tehnologie de ultimă generație prin echipamentele pe care le produce, tocmai pentru a face față cu brio solicitărilor și nevoilor, aflate permanent într-o schimbare, pe care consumatorii și partenerii noștri le au. Țelul nostru este să dezvoltăm în continuare gama de echipamente SMB/Enterprise și cele destinate rețelelor de acasă, simultan cu creșterea și schimbarea continuă a nevoilor rețelelor. Ne bucurăm că și anul acesta evenimentul a fost un real succes și pe partea de rețelistică și mulțumim echipei EECC pentru încrederea acordată.”—a declarat Simona Nijnic, Sales Director TP-link România

Din informațiile disponibile, putem vedea cum Soluția Omada SDN a gestionat fără probleme traficul de 449.78 GB de date realizat de dispozitivele conectate la rețeaua de la EECC 2023.

Având în vedere că toate competițiile susținute în cadrul evenimentului au avut nevoie de conexiuni ultra-rapide, ultra-stabile și, mai ales, de conexiuni cu latențe cât mai mici, echipamentele TP-Link Omada SDN au îndeplinit chiar și cele mai pretențioase cerințe tehnice. Mai menționăm și că streamingul realizat pe platformele de profil, pe parcursul evenimentului, nu a întâmpinat situații în care să existe întreruperi și notăm că nu au apărut situații neprevăzute care să necesite folosirea echipamentelor de backup.

Ediția din 2023 a East European Comic Con a înregistrat și câteva recorduri atât pentru organizatori, cât și pentru rețeaua TP-Link Omada SDN:

  • Cei mai mulți participanți de până acum
  • Cea mai mare rețea de până acum
  • Cel mai mare trafic în rețeaua EECC de până acum.
  • Cel mai mare număr de standuri cu rețele Wi-Fi dedicate

eecc9

“Ca de obicei, infrastructura pusă la dispoziție de TP-Link a fost la înălțime și a mers fără probleme și pentru asta vreau să mulțumesc echipei TP-Link pentru colaborare. Pentru un eveniment unde sunt multe echipamente de gaming, internetul este serviciul care trebuie să funcționeze perfect și la parametrii maximi. Jocurile și aplicațiile de gaming de acum necesită viteze înalte, latențe mici și stabilitate, iar pentru asta trebuie să mă asigur că am cele mai bune echipamente și cea mai bună infrastructură de rețea, de aceea colaborez cu TP-Link de mai mult de 7 ani.”—a declarat Marius Radu, EECC Gaming Coordinator

eecc10

Despre TP-Link

Fondat în 1996, TP-Link este furnizor global de dispozitive și accesorii de rețea. Conform companiei de analiză a pieței IDC*, TP-Link este liderul pieței de echipamente WLAN, cu distribuție în peste 170 de țări și sute de milioane de clienți în întreaga lume. Cu un portofoliu extins de dispozitive și soluții stabile, performante și accesibile în domeniul rețelisticii și o experiență dovedită, compania își continuă evoluția cu echipamente adaptate stilului de viață conectat, care să răspundă cerințelor viitoare.

Pentru mai multe informații despre TP-Link, vizitează www.tp-link.com/ro sau urmărește-ne pe:

Facebook: www.facebook.com/TPLinkRomania

Instagram:www.instagram.com/tplinkromania/

YouTube: www.youtube.com/TPLinkRomania

LinkedIn: www.linkedin.com/company/tp-link-romania

*Potrivit raportului IDC Worldwide Quarterly WLAN Tracker, Q4, 2022.